BLUES CORNER Sunnysiders – “The Bridges”

BLUES CORNER Sunnysiders – “The Bridges”

13/10/2020 News 0

Da, danas je 12. listopada, što je zapravo službeni “street date” albuma “The Bridges” kojeg potpisuju Sunnysiders. Album je objavila izdavačka kuća Dancing Bear a diljem svijeta globalno ga promovira Frank Roszak i njegova Frank Roszak Radio Promotions.

Da, kad se sve to ovako čita, nitko ne bi ni pomislio da se radi o hrvatskom bendu, ali da, dragi moji “blues lovers”, svi mi jako dobro znamo tko su Sunnysiders. Moja malenkost doista već dugi niz godina prati ono što radi Boris Hrepić – Hrepa i Antonija Vrgoč – Rola i teško mi je zapravo skriti svoje zadovoljstvo što se stvari odvijaju upravo na ovakav način.

Iako je danas već 12. listopada situacija se već prije dobro zakuhala vani, gdje su brojne specijalizirane radijske emisije i radio postaje diljem svijeta emitirale pjesme s “The Bridges”. Ima u tom naslovu puno simbolike, jer mostovi nas poglavito povezuju, potom oni su simbol velikog nastojanja da se premoste i najveće prepreke, one zemaljske, ali i one životne.

Definitivno su Sunnysidersi premostili jedno veliko poglavlje svog umjetničkog rada i djelovanja i nekako ovim albumom okreću možda i ponajveću stranicu svog umjetničkog egzistiranja. Suradnja Hrepe i Role s drugim glazbenicima, koji u nekim svjetskim i europskim okvirima znače daleko više od njih dvoje, nikako ne umanjuje njihovu stvaralačku ali i kompletnu artističku komponentu.

Čitam, pratim, gledam sve što se događa oko Sunnysidersa i na licu mi je lagani osmjeh, koji ne skriva moju istinu o njima, koju sam javno napisao u svom prvom tekstu o njima sada već davne 2010.: “Kao što znamo, 2. Croatian Blues Challenge održan je 2. i 9. studenoga u Saxu i 2. studenog u kategoriji solo/duo pobjedu su odnijeli duet Sunnysiders (Boris Hrepić (gitara, ukulele, usna harmonika, vokal) i Antonija Vrgoč (vokal, def, gitara, stomp-box). Tjedan dana kasnije u kategoriji blues bendova pobjedu su odnijeli Vorih Blues Band. Ovom pobjedom ovi glazbenici osigurali su kartu za odlazak u Memphis na 27. IBC (Internacional Blues Challenge) u veljači ove godine. Svima od srca želim da nas tamo, u Memphisu, na Beale Streetu dostojno predstave.”

I evo što se dogodilo: “…naši predstavnici dostojno su predstavljali i promovirali našu zemlju a i sam ulazak Sunnysidersa u polufinale je zaista veliki uspjeh.”

Nadalje, u svom osvrtu na 1. EBC (European Blues Challenge), koji se odigravao 18. i 19. ožujka 2011. u Berlinu u povijesnom Kulturbrauerei, u srcu Berlinskog okruga Prenzlauer Berg, i na prigodnu kompilaciju, između ostalog napisao sam: “Ovo je ekskluzivna promocija ovog događaja, a u to ime pred vama, poštovani posjetitelji, nalazi se promotivni nosač zvuka s glazbenicima koji će se tom prigodom okupiti. Izdavanje ovog promotivnog CD-a organizirala je upravo European Blues Union.

Naime, ovaj uzbudljivi i jedinstveni događaj okupit će na jednom mjestu 16 blues izvođača iz 16 zemalja, predstavnika nacionalnih udruženja, koji će se natjecati za naslov pobjednika prvog europskog blues challengea. Hrvatske Blues Snage i Hrvatsku predstavljat će Tomislav Goluban & LPFB (Little Pigeon Forhill Blues) u kategoriji bendova.”

Nadalje stoji: “Ono što je jednako tako važno za istaknuti jest da uz mnoge druge kulturne organizacije i društva iz Hrvatske i prije nego što je Republika Hrvatska primljena u EU, Hrvatske Blues Snage postale su ravnopravne članice europskog blues društva! Osobno, duboko vjerujem da mi tu zaista imamo što za pokazati i dati. Naime, već ovogodišnje polufinale naših Sunnysidersa na 27. IBC-u u Memphisu dovoljno govori. Dragi moji, nije to šala, to je strahovita realnost i zbilja. Splitski duo Sunnysiders (Antonija Vrgoč – Ro La i Boris Hrepić – Hrepa) ali i Robert Johnson’s Backbone (koji su nastupili umjesto Vorih Blues Banda) dostojno su promovirali hrvatski blues i naše HBS-e. I stoga treba naglasiti i jasno kazati: kapa dolje!”

E sada mnogi će se pitati čemu sve ovo; odgovor je jednostavan i on kazuje samo jedno: treba svatko znati gdje mu je mjesto i tko je tu tko. Osobno, ponovno se zadovoljno smješkam u sebi… Evo, pa i sada ovako otvoreno pišem, kao prije deset godina… Ma da., sada su se stvari razvile. Shodno tome sve je postalo jače, impresivnije, nadahnutije i s puno iskustva i razrađenih “mojo” opcija Sunnysidersi osvajaju i dobivaju sve ono što im i s pravom pripada.

Vanja Sky, Tomislav Goluban, Be Sharp Band, Krešo Oremuš i Sunnysidersi pomaknuli su granice neke ove naše ograničenosti u svemu i svačemu. Zamislite samo da su se neke stvari drugačije odigrale, gdje bi danas primjerice bili Carl Reuter & The Harpoons, Delta Blues Gang ili pak Otprilike ovako i Bebe na vole. Naravno ima ih još, samo opetovano ih “glavne face” nisu prepoznale ili nisu imali ekskluzivne recenzije vodećih tiskovina. No, to su zapravo neke druge “spike”, koje teško da mogu fascinirati nas istinske zaljubljenike u blues i općenito u modernu glazbu 20. i 21. stoljeća.

No, dobro, s velikim zadovoljstvom preslušavao sam “The Bridges” još prije nekih 4-5 tjedana i već nakon prvih milisekundi malo više od 41 minute ponuđenog glazbenog sadržaja osjeća se taj “groove” koji krasi blues glazbenike. Rola i Hrepa to svakako jesu. A kada se njima pridruže, primjerice, Davor Hačić- Hutch, Denis Makin, Manu Lavin, Lorenzo Piccone, Jerry T & Eric Jemm’s, Neno Belan & Fiumens, Yogi Lonich Hans & Medo, Purple Johnny & Electric Dan, Zoran Čalić & Krešo Sonny Boy Oremuš i Norman Beaker Trio, onda njihov “groove & mojo” ide na n-tu potenciju. Svaki od ovih glazbenika ima svoju osobnost i nevjerojatnu artističku originalnost. Njihov spoj daje doista respektabilne rezultate, daje nam glazbu koja ima svjetsku opstojnost, gdje se stalno preklapaju odlične vokalne dionice s vrlo zanimljivim i originalnim glazbenim predlošcima u kojima se miješaju mutni virovi Mississipija s plavičastim valovima Jadrana.

Teško mi je biti nesubjektivan, ali trudim se i vrlo jasno gledam te strane reakcije i samo se, naravno, smješkam i u sebi komentiram: a dugo vam je trebalo! Domaće reakcije ne želim zapravo komentirati jer glazba Sunnysidersa govori nam da je njihovo vrijeme itekako pred njima, da ga valja dobro iskoristiti i pitam se što bi bilo da nije ove boleštine koja nas u svemu ograničava i sputava. Osjećam da je ova vibra albuma jako, jako i jako potencirana i da je sve usmjereno prema tome da Sunnysidersi budu pri samom vrhu svjetske blues scene, ako ne i i na samom vrhu. Ne, nisam bahat, niti prepotentan već sam samo realan, kako god to netko gleda. Osobno, oduvijek sam bio na strani Sunnysidersa i to nisam nikada skrivao, baš suprotno!

PREPORUKA:
Maske su pale! Tajni više nema! A Hrepa i Rola samouvjereno mogu nastupati bilo gdje, ništa im zapravo ne stoji na putu. Prihvatili su ih svi: odavno je to učinila pubilka, a sada to čini i službena glazbena kritika. Na kraju ove priče glazbenicima je uvijek najveće priznanje, kada njihov rad prepoznaju kolege glazbenici i oni to čine, aktivno sudjelujući na ovom albumu.

“The Bridges” Sunnysidersa je blues album po mjeri slušatelja i publike. Radi se o autorskom albumu a to posebno cijene upravo u Americi, gdje je svima dosta da izvođači stalno sviraju jedne te iste obrade.

Ovih deset sjajnih pjesama cilja na “blues lovers” kojima ništa ne smeta i koji jednostavno žele čuti odlične blues pjesme. A Sunnysidersi i pridružena ekipa to im nude!

Više o svemu saznajte na:
sunnysiders.com
www.facebook.com/pages/category/Musician-Band/Sunnysiders-official-271563829547008/
hrvatskebluessnage.hr/clanak/sunnysiders-87
www.deezer.com/hr/artist/4579359/radio?autoplay=true
www.frankroszakpromotions.com
bit.ly/2Eo5Gwh
bit.ly/32FMHtN
twitter.com/DancingBearCro

Popis pjesama:

1. Crossroads of Your Own feat. Hutch & Makin/2:52
2. When You Come So Near feat. Manu Lavin /2:59
3. Tiny Soul feat. Lorenzo Piccone/4:48
4. Blockstop feat. Jerry T & Eric Jemm’s /3:06
5. Flogging A Dead Horse feat. Neno Belan & Fiumens/4:49
6. You’re Not That Good For Me To Cry feat. Yogi Lonich/5:59
7. Hood In The Face feat. Hans & Medo/4:31
8. No Pockets In The Grave feat. Purple Johnny & Electric Den /3:32
9. Not The One Of Those feat. Zoran Calic & Sonny Boy Kreso/4:19
10. Heaven Blues Band feat. Norman Beaker Trio /3:40

(Dancing Bear)

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike

TOrginalan tekst na – https://www.soundguardian.com/index.php/blues-corner-kolumne-53/53941-sunnysiders-the-bridges?fbclid=IwAR1lqhjNaHZuoZPjPQlxCfHmt_S4a4SfYV_RtdktEIU2zuJADI_PcGmuKPE